Implantologie

Implantologia, o ramura a stomatologiei axata pe implanturile dentare


Un dinte natural are doua componente principale: coroana si radacina. Coroana este partea vizibila a dintelui, iar radacina este situata sub linia gingivala, in osul maxilarului.


Implantologia este ramura stomatologiei dedicata implanturilor dentare. Implantul dentar este o radacina dentara artificiala care se introduce in osul maxilarului (fie in maxilar, fie in mandibula). Acesta ia adesea forma unui surub care este compus din titan, aliaj de titan sau zirconiu.

Implanturile dentare inlocuiesc dintii lipsa


Implanturile dentare pot fi luate in considerare pentru pacientii carora le lipsesc unul sau mai multi dinti.

Un implant dentar singur nu inlocuieste un dinte natural. Un pilon trebuie montat pe implant dupa ce acesta din urma a fost introdus in maxilar.


In functie de numarul de dinti care trebuie inlocuiti, o coroana artificiala, o proteza integrala sau partiala sau o punte vor fi pregatite si instalate pe pilon(uri). Daca pacientul are doar un singur dinte lipsa, o singura coroana va fi suficienta. In cazul in care trebuie inlocuiti mai multi dinti, sunt disponibile mai multe optiuni: utilizarea unui singur implant cu mai multe coroane unite printr-o punte sau o proteza, sau utilizarea mai multor implanturi cu coroane distincte.

Implantul, o procedura ambulatorie efectuata sub anestezie locala


Inserarea implanturilor dentare este o procedura chirurgicala care se efectueaza de obicei la clinica si sub anestezie locala.

Mai multi profesionisti din domeniul sanatatii dentare sunt calificati sa instaleze implanturi dentare: dentisti, chirurgi bucali si maxilo-faciali, parodontologi si alti specialisti in stomatologie. Acesti profesionisti trebuie sa aiba o pregatire extinsa in domeniul implantologiei. Medicii stomatologi si proteticienii sunt adesea specializati in fabricarea coroanelor, a puntilor si a protezelor care sunt montate pe implanturi.

Implantul din titan, un material biocompatibil


Conceptul de respingere a implantului, o complicatie care aparea cand implanturile erau realizate din materiale care nu puteau fi osteointegrate (de exemplu: otel si tantal), a disparut odata cu aparitia titanului (un material biocompatibil).

Desigur, nu orice pacient se preteaza inserarii unui implant dentar. De aceea prima etapa pe care trebuie sa o parcurga candidatul la implant este sa se programeze la o consultatie pentru a stabili daca se poate face interventia chirurgicala sau nu.

Medicul implantolog se va ocupa de etapa chirurgicala, urmand ca peste 4-6 luni (perioada de integrare a implantului) proteticianul sa se ocupe de etapa protetica a tratamentului, respectiv de realizarea coroanei dentare.

Chiar daca totul a decurs bine pana aici, pacientului ii revine o mare responsabilitate: mentinerea unei igiene bucale desavarsite, aceasta este esentiala pentru un implant de durata.

Beneficiile implanturilor dentare


Atunci cand un pacient a pierdut unul sau mai multi dinti, implanturile dentare prezinta multiple avantaje fata de alte tratamente care implica proteze detasabile:


Implanturile permit instalarea de proteze dentare fixe sau detasabile.

Acestea sunt mai confortabile si mai discrete, deoarece nu provoaca frictiuni sau miscari neplacute pe gingii, asa cum se intampla in cazul protezelor detasabile care nu sunt montate pe implanturi (de exemplu: proteze partiale sau complete). Este posibil sa obtineti o proteza sustinuta de implanturi care nici macar nu acopera palatul deloc.

Nu este nevoie de niciun adeziv (adeziv pentru proteze) pentru a mentine proteza sustinuta de implanturi la locul ei.

Implanturile ofera o stabilitate mai buna pentru dintii artificiali, ceea ce faciliteaza masticatia si digestia, imbunatateste confortul si faciliteaza vorbirea.

Pacientii nu sunt obligati sa isi adapteze dieta.

Implanturile permit distribuirea fortelor de masticatie intre implanturi si structurile adiacente ale gurii (gingii, oase si dintii ramasi), ceea ce ajuta la reducerea stresului asupra acestor structuri. Atunci cand in gura mai exista inca dinti sanatosi, pacientul se poate astepta sa poata pastra acesti dinti ramasi mai mult timp decat daca nu ar fi fost instalat niciun implant si daca spatiul creat de dintii lipsa ar fi ramas liber.

Implanturile contribuie la conservarea osului alveolar (osul care sustine dintii) prin prevenirea resorbtiei acestuia acolo unde lipsesc dintii. De fapt, atunci cand lipseste un dinte, osul alveolar care il sustinea nu mai este stimulat si se deterioreaza treptat.

Implanturile nu necesita slefuirea si modificarea dintilor adiacenti (ca in cazul unei punti traditionale).

Implanturile dau impresia de a avea dinti naturali, atat din punct de vedere estetic, cat si functional, si actioneaza ca o radacina artificiala ancorata in osul maxilarului, la fel ca o radacina naturala a unui dinte. Prin urmare, pacientii isi pot recapata integritatea trasaturilor faciale care au fost afectate de pierderea mai multor dinti.

Cele doua componente principale ale unui implant (coroana artificiala si implantul propriu-zis) nu vor fi afectate de cariile dentare.

Odata ce osteointegrarea este completa, implanturile trebuie rareori sa fie inlocuite si, prin urmare, ofera o solutie fiabila si pe termen lung. In ciuda costului initial ridicat, implantul dentar este o investitie buna, avand in vedere speranta de viata a acestuia.

Servicii stomatologice

Dispunem de tehnologie de ultima generatie menite sa ofere tratamente de calitate, sigure, si rapide.

Clinica Stomatologica Tao Tehnical Dent presteaza si servicii furnizate in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Ne gasiti in parcare Lidl Gavana