Endodontie
Endodontia este ramura stomatologiei care se ocupa de morfologia, fiziologia si patologia pulpei dentare umane si a tesuturilor periradiculare. Studiul si practica sa cuprind stiintele clinice, inclusiv biologia pulpei normale, etiologia, diagnosticul, prevenirea si tratamentul bolilor si leziunilor pulpei si tesuturilor periradiculare asociate.
Pulpa dentara este partea cea mai interioara a dintelui. Pulpa este protejata de partea cea mai exterioara a dintelui, smaltul, precum si de dentina care se afla sub smalt. Acest invelis dur al pulpei o protejeaza de infectarea acesteia de catre microbii prezenti in gura. In cazurile de carie dentara, acest invelis exterior se erodeaza pentru a forma gauri sau carii care expun pulpa dentara la acesti microbi, precum si la temperaturi calde si reci. Deoarece pulpa este bogata in nervi si vase de sange, infectarea pulpei poate duce la sensibilitate si dureri de dinti.
Procedurile utilizate in endodontie includ:
Tratamentul de canal
Aceasta este una dintre cele mai frecvente proceduri pentru tratarea pulpei dentare in cazurile moderate spre severe de carii dentare. Dintele infectat este deschis la nivelul coroanei pentru a oferi acces la canalul radicular din interior. Tot materialul infectat este indepartat si, odata ce dintele este curat, canalul radicular este largit astfel incat sa poata fi umplut cu o obturatie dentara temporara. Odata ce dintele s-a vindecat, aceasta obturatie temporara este indepartata, inlocuita cu obturatia permanenta si dintele este sigilat pentru a preveni reaparitia infectiei. O coroana poate fi plasata peste dinte pentru a proteja dintele obturat de deteriorari.
Interventia chirurgicala de retratament endodontic
Aceasta implica indepartarea coroanei protectoare si a obturatiei din interior, astfel incat un dinte care nu s-a vindecat corespunzator sau care a dezvoltat noi probleme sa poata fi tratat si obturat din nou.
Tratarea leziunilor sau fisurilor din dinti care implica pulpa dentara.
Domeniul de aplicare a practicii endodontiei:
+ Diagnosticul si tratamentul durerii orale de origine pulpara si/sau periradiculara.
+ Diagnosticul diferential al durerii faciale.
+ Utilizarea medicamentelor antibiotice, antiinflamatorii si analgezice.
+ Terapii pulpare vitale.
+ Terapia nechirurgicala a canalului radicular.
+ Indepartarea chirurgicala selectiva a tesuturilor patologice rezultate din patologia pulpara.
+ Proceduri de tratament legate de restaurarea coronara prin intermediul postamentului si/sau a carotelor care implica spatiile canalare radiculare.
+ Repararea defectelor radiculare.
+ Replantarea intentionata.
+ Indepartarea chirurgicala a structurii dentare, cum ar fi apicoectomia, sectionarea dintelui si amputarea radacinii.
+ Tratamentul leziunilor dento-alveolare.
+ Albirea dentinei si a smaltului decolorat al dintilor.
+ Retratarea dintilor tratati anterior pe cale endodontica.
+ Plasarea de implanturi osteointegrate si regenerarea tisulara ghidata in cazul in care tratamentul este legat de un tratament endodontic concomitent.